Уручене награде најбољим школама и вртићима у овогодишњем програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“

Нови Сад , 2. јун 2017
-A A +A

На данашњој манифестацији у Покрајинској влади, уручене су награде васпитно-образовним институцијама, које су проглашене најбољим у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ за школску 2016/2017. годину.

Овај програм реализован је у сарадњи Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај. Циљ програма је био развијање и унапређивање рада у области заштите животне средине у вртићима и основним и средњим школама на територији Војводине.

Честитајући награђенима, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић рекао је у свом поздравном обраћању, да је најважнији циљ пројекта био да покушамо да код најмлађих утичемо на промену лоших навика и да им пружимо едукацију која ће довести до усвајања нове еколошке и енергетске културе. Указујући да друге планете немамо, Грбић је навео упозоравајући пример.

„Према неким проценама, 2050. године ће у морима и водама бити више пластичне амбалаже него риба. Страшан је податак, ако знамо да данас имамо око 100 милијарди боца које се не рециклирају у потпуности, него свега 30-так одсто. На то морамо да утичемо и да најмлађима укажемо да буду бољи од нас, да чувају планету Земљу и енергенте које имају, са основним циљем – а то је одрживост“, рекао је Грбић.

Подсекретар у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак је рекла да овај секретаријат пуних осам година подржава програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

„Учешћем у овом програму ученици активно размишљају и конкретно доприносе заштити свог природног окружења. У претходних седам година је учествовало преко 60 одсто васпитно-образовних установа на територији АП Војводине, односно 373 установе. Циљ нам је да се и у наредној школској години на јавни позив за учешће у програму одазове што већи број школа. То би била потврда да су свесни улагања у њихову будућност у неугроженој животној средини“, рекла је Бранкица Табак.
Она је навела да су у овој школској години биле пријављене 84 установе, да је награђено 19 најуспешнијих предшколских установа, основних и средњих школа и школа за децу са сметњама у развоју.

Помоћница покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Ливиа Корпонаи је изразила задовољство што се у протеклих осам година овај програм прилагођава могућностима и потребама учесника, јер је више од половине васпитно-образовних установа из Војводине препознало значај да брига о микросредини и окружењу у којем свакодневно боравимо постане стални начин размишљања и деловања, а не само док траје програм.

Партнери на реализацији овог програма су били Покрет горана Војводине и Фондација Рикен за рециклажу лименки.

Важни датуми

Пон
Уто
Сре
Чет
Пет
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
June 2018
 

 

 
 

Контакт

  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-4719; 021/487-4541
  • Факс: 021/456-238
  •  
  • ekourb@vojvodina.gov.rs
 
 

 

© 2018 Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине