О програму

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и  Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у сарадњи са Покретом горана Војводине покренули су 2009. године Програм под називом „За чистије и зеленије школе у Војводини“, с циљем подизања свести и личне одговорности за бригу о животној средини у васпитно-образовним установама и локалним заједницама на територији АП Војводине.

Од школске 2016/2017. године, Програму се поново прикључује и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, у циљу развијања дела програма у оквиру обновљивих/алтернативних извора енергије.

Током протеклих седам година, на Јавни позив за учешће у реализацији Програма, одазвало се 373 васпитно-образовне установе у Војводини, што је преко 60% укупног броја васпитно-образовних установа на територији АПВ, које су имале могућност да допринесу развијању активних метода учења и наставе, низом различитих активности: едукативне и креативне радионице, чишћење, уређење и озелењавање васпитно-образовних установа и дворишта, прикупљање секундарних сировина (папирна, пластична, лимена амбалажа), уређење нових концепата еколошке едукације (еко-кутак, еколошки часописи, биолошке/еколошке секције), увођење нових/проактивних метода учења у области заштите животне средине.

Од свих установа које су успешно реализовале планиране активности, у протеклих седам година додељено је укупно 222 награде, што за установу, што за појединце.

Награде које су до сада додељене установама и појединцима, обухватиле су: једнодневне излете за ученике, рачунаре, пројекторе, дигиталне фото апарате, поклон бонове за куповину потрошног наставног материјала, мп4 плејере, комплете бојанки и прикладних књига/монографија из области заштите животне средине, штедљиве сијалице, ИР-ПЕН интерактивне табле, соларне колекторе, а наставници-координатори из награђених школа су имали прилику да буду на семинарима из области заштите животне средине, које је организовао Покрет горана Војводине у Сремским Карловцима у Еколошком центру „Радуловачки“.

Од 373 установе које су учествовале у програму, од почетка његове реализације, њих 17 су биле активне по пет година и добиле посебну плакату/налепницу као признање за континуирани рад у овој области.

Више хиљада ученика и наставног особља, заједно са њиховим родитељима и становништом у локалној средини, било је укључено у реализацију Програма.

У прошлој школској години, у Програму је било укључено 89 установа и школа, од тога је 63 успешно реализовало планиране активности што су доказали и својим извештајима. За 15 најуспешнијих предшколских установа и школа обезбеђене су награде у виду излета (за ученике) и семинара за наставнике.

Крајем октобра и почетком новембра организовани су једнодневни излети у Сремске Карловце, за награђене васпитно-образовне установе  у школској 2015/2016. години, и то ПУ „Дечија радост“ из Врдник и „Звончић“ из Каћа, ОШ „Братство и јединство" из Куцуре, „Гимназија“ из Бечеја, ОШ „Жарко Зрењанин“ из Боке, ОШ “2.октобар“ из Зрењанина, ОШ „Јожеф Атила“ из Богојева, ССШ „Радивој Увалић“ из Б.Паланке и ШОСО „Вук Караџић“ из Сомбора. Циљ ових излета био је упознавање природних вредности у околини Сремских Карловаца - Националног парка Фрушка гора и Специјалног резервата природе "Ковиљско-петроварадински рит", а обухватио је туристички обилазак Сремских Карловаца, вожњу туристичким катамараном по Дунаву и еколошку радионицу на „Стражилову“.

Важни датуми

Пон
Уто
Сре
Чет
Пет
Суб
Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
March 2018
 

 

 
 

Контакт

  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-4719; 021/487-4541
  • Факс: 021/456-238
  •  
  • ekourb@vojvodina.gov.rs
 
 

 

© 2018 Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине